![](/media/lib/373/n-businesswoman-0ef162c31f5c82132a90b8612675a3ef.jpg)
Większość ludzi nie chce bogacić się bez ograniczeń
24 czerwca 2022, 06:01Przyjmowane w ekonomii założenie, że wszyscy ludzie są motywowani przez nieograniczone pragnienia, napędzani konsumpcjonizmem i chcą ciągle gromadzić jak najwięcej dóbr, jest nieprawdziwe, stwierdzają autorzy nowych badań. Założenie to znajduje swoje odbicie w polityce rządów, przedsiębiorstw czy w sposobie działania reklamy.
Jedzenie ziemi korzystne dla żołądka
6 czerwca 2011, 13:01Na całym świecie wiele osób wykazuje skłonności do geofagii, czyli zjadania gleby. W najnowszym numerze The Quarterly Review of Biology opisano szeroko zakrojoną analizę badań na ten temat, która wskazuje, że takie zachowanie jest korzystne dla zdrowia.
![](/media/lib/232/n-biofilm-185509242126a2e50b410633da94d1dd.jpg)
Obiecujące antybiotyki z wyciągu z gąbki?
19 maja 2016, 09:18Oporny na metycylinę gronkowiec złocisty (MRSA) to zmora światowej służby zdrowia. Powoduje on liczne zakażenia szpitalne, a walka z nim pochłania olbrzymie kwoty. Najnowsze badania uczonych z University of South Florida (USF) dają nadzieję, że w końcu powstanie skuteczny środek zwalczający MRSA.
Mrówki robią zapasy z tłuszczu na chude lata
31 lipca 2006, 10:32Dodatkowe gramy tłuszczu z pewnością zmartwią osoby dbające o linię i dobrą kondycję fizyczną, ale dla mrówek stanowią cenne źródło energii. W "tłustych" czasach, gdy pokarmu jest w bród, pracowite owady hodują tkankę tłuszczową, by móc ją wykorzystać podczas głodu. Co ciekawe, mogą się nią dzielić z innymi członkami mrowiska. Dzieje się to za pośrednictwem sekrecji oralnej (z pyszczka do pyszczka) lub, gdy zachodzi taka potrzeba, poprzez niezapłodnione jaja.
![](/media/lib/373/n-bizony-cf37fa06fa905ea67ebef56c202d0884.jpg)
Reintrodukcja bizonów zwiększa bioróżnorodność prerii i chroni ją przed suszą
30 sierpnia 2022, 12:14Reintrodukcja bizona zwiększa bioróżnorodność prerii i zwiększa jej odporność na suszę, informują naukowcy z Kansas State University. Wnioski takie wysunięto na podstawie trwających ponad 30 lat danych prowadzony w Konza Praire Biological Station.
![](/media/lib/31/chipsy-7f19324bb908a86b322ee6ba91e33238.jpg)
Zastępniki tłuszczu sprzyjają tyciu, nie odchudzaniu
21 czerwca 2011, 11:48Substytuty tłuszczu wcale nie pomagają schudnąć, a wręcz przeciwnie - przyczyniają się do wzrostu wagi. Nasze badanie pokazało, że zastępniki tłuszczu mogą kolidować ze zdolnością organizmu do regulowania spożycia pokarmów - podkreślają naukowcy z Purdue University
![](/media/lib/115/n-danio-ae18b6f80779ce0bedacf4a748181a6c.jpg)
Osobowość może wpływać na wygląd i sposób poruszania
6 czerwca 2016, 10:34U ryb hodowanych, by były bardziej zuchwałe bądź nieśmiałe, występują charakterystyczne zmiany w wyglądzie i zachowaniu, co sugeruje, że zmiany osobowościowe wpływają na inne, pozornie niezwiązane cechy.
Krowy muczą z różnymi akcentami
23 sierpnia 2006, 18:37Jak twierdzi grupa rolników, krowy mają regionalne akcenty. Fonetycy twierdzą, że nie jest to tak nieprawdopodobna teoria, jak się wydaje na pierwszy rzut oka.
![](/media/lib/524/n-timna-b5faac761dcdcd04cac09a6a6cb8feb5.jpg)
Ludzie niszczyli środowisko już 3000 lat temu. Do dzisiaj się ono nie odrodziło
25 października 2022, 10:58Ludzie niszczą ekosystem od czasów biblijnych, donoszą izraelscy naukowcy. Z ich badań wynika, że po zniszczeniach sprzed 3000 lat ekosystem Doliny Timna nie odrodził się do dnia dzisiejszego.
![](/media/lib/57/tarcza-872c5939f02841ac9cb9905301b732b0.jpg)
Mniej szkodliwy antybiotyk z polimerową tarczą
8 lipca 2011, 10:08Specjaliści z Uniwersytetu w Cardiff opracowali nową technikę, która pozwala zwalczyć lekooporne bakterie i jednocześnie ochronić pacjentów przed niepożądanymi efektami ubocznymi. Zespół dr Elaine Ferguson ze Szkoły Stomatologii zastosował połączone z kolistyną (antybiotykiem należącym do polimyksyn) biodegradowalne nanopolimery.